OD Vysočina

18. září 2024

KALENDÁRIUM MĚSTA PELHŘIMOVA: OD Vysočina

35 let - položen základní kámen k obchodnímu domu Vysočina - 18. září 1989.

Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově je stavba z roku 1989, poslední velká stavba zahájená za komunistického režimu v Pelhřimově. Podle kroniky města se základní kámen k obchodnímu domu Vysočina kladl 18. září 1989. Stavěn byl společností Pozemní stavby Jindřichův Hradec.

Demolice

Demolice - Stavbě padla za oběť původní historická zástavba Pelhřimova, bezprostředně navazující na někdejší městské opevnění. Na místě obchodního domu Vysočina a protilehlému parkovišti stával komplex více než 20 domů, včetně hospody Na růžku (U Bučků), starého pivovaru a dalších mezi historickými ulicemi Solní a Hrnčířská. Zlikvidována byla i ulička Belka, propojující obě ulice (obchodním domem dnes nelze projít skrz). Tekl zde potok Belka, který je nyní zatrubněný.

Hostinec U Bučků



Nejnovější informace:

Pelhřimovští zastupitelé na 6. řádném zasedání ve středu 20. září 2023 rozhodli o koupi obchodního centra Vysočina do vlastnictví Města za cenu 48 000 000 Kč >>>

Možnosti využití OD Vysočina >>>

Zdroj: Město .

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

OD Vysočina

OD Vysočina. Kroniky města Pelhřimova:

Čtvrtek 12. května 1988:

V roce 1988 staví se v městě zas nové objekty, pokračují opravy starých staveb a zvlášť velké jsou demolice. Část Hrnčířské ulice a ulice Jos. Vlasáka (poznámka - dnes Solní) se začala bourat 12. května.

Pondělí 16. ledna 1989:

 V lednu se boural Hercikův dům ve Školní ulici a v dubnu už byl smeten a s ním i hospoda Na růžku = U Bučků. Základní kámen k obchodnímu domu Vysočina se kladl 18.9. 1989. Celý prostor je uzavřen a také se obchází. PS J. Hradec (poznámka - Pozemní stavby Jindřichův Hradec).


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum