Josef Skupa v Pelhřimově

Velmi zajímavé fotografie poskytl Jaroslav Staropražský. Autorem je jeho otec Václav Staropražský. Byly pořízeny v období let 1945 až 1946. Tímto mu velmi děkuji. Jeho text jsem volně upravil. Miroslav Galko.

Zdroj: http://pelhrimovsky.denik.cz/kultura_region/loutkove-divadlo-zadna-televize-nenahradi-pe13.htmlLoutkové divadélko Sokol bylo od roku 1924 na Zavadilce v Nádražní ulici (dnešní čp. 826) v Pelhřimově. provozovala ho Tělocvičná jednota Sokol. V divadle se nacházela točna, kde mohli loutkáři připravovat další scénu a světelné rampy nahoře i dole. Naproti horní rampě byla lávka, kde se četly texty.

Vedoucí divadélka, který také mimo jiné vedl kašpárka a dával mu hlas, byl vedoucí knihkupectví pan Pejša. Zdejší loutkáři byli na takové úrovni, že mezi ně přijel sám Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka. Budova divadla i přilehlá hospoda byla později zbourána a na jejich místě byl postaven bytový dům Koloseum, kde se dnes v přízemí nachází prodejna potravin.

Venku mezi loutkáři je Josef Skupa (muž s kloboukem) s manželkou Jiřinou a voják štábní kapitán Vratislav Janda, který maloval všechny obrazy pro loutkové divadlo. Ten působil od srpna 1945 do září 1948 u 48. pěšího pluku v Pelhřimově. Vratislav Janda byl později ve vykonstruovaném procesu komunistickým režimem odsouzen k trestu smrti a 5. listopadu 1949 popraven.

Hlas Spejbla a Hurvínka namlouval Josef Skupa, který obě postavičky v roce 1925 a 1926 vytvořil. Později divadlo doplnila loutková postavička Máničky a psa Žeryka (obě 1930).

Divadélko pár po válce skončilo úplně (již za války přerušilo činnost), protože ustoupilo bytové výstavbě. Teprve v roce 1958 na tradici navázala loutkoherecká skupina Rolnička, která existuje dodnes.

Zajímavé dokumenty o Loutkoherecké skupině Sokol v Pelhřimově >>>

Josef Skupa v Pelhřimově

Josef Skupa v Pelhřimově.

Foto 3.: Na fotografii je vlevo nahoře namalovaný obraz jezdce na motorce. Je to karikatura autora fotografií (Václav Staropražský) na motocyklu Jawa 175.

Foto 4. - 6.: Kromě divadla a dalších osob můžete vidět malého chlapce. Je to Jaroslav Staropražský. Na třetí fotografii, prostřední ze tří mužů (muž čelem, vlevo od chlapce), je jeho otec Václav Staropražský.

Předposlední foto: Pro lepší přehlednost, kdo je kdo. Popis "Můj otec" - Václav Staropražský.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum