Domeček F. B. Vaňka - 90 let

27. února 2024

HISTORICKÝ PELHŘIMOV: Domeček F. B. Vaňka - 90 let

Muzeum Vysočiny Pelhřimov:

Stavba nového domku byla zadána architektu Karlu Pecánkovi z památkového úřadu. Úřední kolaudace nové stavby v děkanské zahradě proběhla 27. února 1934 za účasti zástupců města i přifařených obcí.

Děkan Vaněk přítomným oznámil, že náklady na stavbu převzal sám, jakož i náklady s další údržbou stavby. Pelhřimovský starosta Josef Hrubant poděkoval děkanu Vaňkovi za velkorysost, se kterou ušetřil městu náklady.

Monsignor František Bernard Vaněk z domku a překrásně pěstěné zahrady vybudoval klidné zázemí pro svou duchovní i publicistickou činnost. Zde vznikal jeho slavný román Na krásné samotě, zde připravoval jednotlivá čísla časopisu pro duchovenstvo Kazatelna.

V horním patře domku, které je opatřeno dřevěným ochozem, zařídil světničku s lidovým nábytkem a předměty lidového výtvarného umění (Vaněk byl známý jako sběratel lidového umění). 1. dubna 1943 zemřel vlastenecký kněz F. B. Vaněk v německém koncentračním táboře Dachau a po skončení 2. světové války přešla Děkanská zahrada i s domkem do majetku státu a později města Pelhřimova.

Zdroj: Muzeum Vysočiny Pelhřimov a Digitální archiv Šechtl a Voseček.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Domeček F. B. Vaňka

Domeček F. B. Vaňka. Velké poděkování pro - Digitální archiv Šechtl a Voseček, za možnost použít fotografie.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum