Děda Mráz v Pelhřimově

23. prosince 2017 - přepis textu z kroniky Miroslav Galko, text přepsán přesně jak je v kronice včetně chyb

Děda Mráz v Pelhřimově 1951

Dne 31. prosince - na Sylvestra - zavítal děda Mráz do Pelhřimova právě ve chvíli, kdy lidé vycházeli z kostela po odpolední pobožnosti. Přijel autem na náměstí k vánočnímu stromu a tam vyprávěl dětem o svém dalekém cestování a o tom, jak žijí děti v těch dalekých zemích.

Děda Mráz - zdroj Wikipedie

Po jeho řeči zazpíval dětský sbor školní družiny a děti mateřské školy koledy a několik veselých národních písní, při nichž si děda Mráz s dětmi zatančil. Pro účinkující děti byl připraven čaj pro zahřátí. U vánočního stromu bylo možno koupit si cukroví a pak dávné, dnešním dětem téměř už neznámé pochoutky - pomeranče a burské oříšky. Dědu Mráze představoval ředitel osvětové besedy (OB) školník Josef Cinka.

http://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1945-1961/1644.jpg

http://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1945-1961/1645.jpg

Děda Mráz v Pelhřimově 1953

Poslední den v roce odpoledne přijel na saních k vánočnímu stromu na náměstí Děda Mráz. Promluvil k přítomným, hlavně dětem, o své daleké cestě, a pak odjel do Národního domu, kde byla uspořádána besídka pro děti.

http://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1945-1961/1708.jpg

Děda Mráz se Sněhurečkou, pohlednice z roku 1917 - zdroj Wikipedie

Děda Mráz v Pelhřimově 1954

Před vánočními svátky - 20. prosince - přijel do Pelhřimova Děda Mráz. Děti, které ho v Národním domě netrpělivě očekávaly, jej s radostí uvítaly. Tam jim vyprávěl o své daleké cestě a řekl jim také, co dělaly v tomto roce dobře a v čem by se měli v příštím roce polepšit. Potom jim rozdal dárky, mateřské škole a družině mládeže pěkné hračky, a všem cukroví. Na ukončení této dětské slavnosti zahrál dramatický kroužek čínskou pohádkovou hru "Zlá princezna a tři mandaríni". - Dědu Mráze představoval ředitel DO R. Střítecký.

http://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1945-1961/1742.jpg

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum