Návrh na zbourání Kalvárie

5. listopadu 2023

KRONIKY MĚSTA PELHŘIMOVA: 1972 - Návrh na zbourání Kalvárie

Městský národní výbor v roce 1972 navrhl navrhl zbourat Kalvárii a místo ní postavit Památník dělnického hnutí.

MěstNV (Městský národní výbor) navrhl řešení prostranství budoucího náměstí Klementa Gottwalda.

MěstNV se domnívá, že by bylo vhodné odstranit chátrající kostel Kalvárie, který nemá historickou cenua také ani církev o něj nemá zájem, zlikvidovat i část schodů a doprostřed umístit pomník Klementa Gottwalda.

Na místě, kde je kostel, postavit pak přízemní budovu jako Památník dělnického hnutí.

Zdroj: Kroniky města Pelhřimova.

Kaple svatého Kříže (Kalvárie)

Pelhřimovský měšťan a radní Jan Kryštof Blažejovský dal roku 1671 vybudovat nad městem kapli Božího hrobu podle jeruzalémského vzoru. Měla předsíň a vlastní Kristův hrob. Roku 1750 byla kaple rozšířena o přístavbu kostela s věží a uvnitř byla vyzdobena malovaným cyklem Kristova utrpení.

Při josefinských reformách byla prodána do soukromých rukou, dál však chátrala nedostatečnou údržbou. Městská rada se roku 1865 usnesla, že ji zboří a vystaví kostel nový. Prostředky na něj sbíral již několik let pelhřimovský děkan P. Vojtěch Holý. Návrh místního stavitele Josefa Šlechty byl realizován v letech 1883 - 1886 jako kaple v pseudogotickém slohu. Kaple zvaná Kalvárie je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.

Roku 2012 bylo rozhodnuto o její obnově. Slavnostní otevření znovuobnovené kaple svatého Kříže na Kalvárii proběhlo v úterý 27. října 2015.

Zdroj: Wikipedie.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum